6. Schemele emoționale

Schemele emoționale sunt structuri mnezice emoționale care sintetizează elemente afective, motivaționale, cognitive și comportamentale în organizări interne ale sinelui și care  pot fi rapid activate de factori declanșatori relevanți.

Schemele emoționale sunt diferite de schemele cognitive. Schemele cognitive indică aprecieri legate de adevăr – de exemplu, o convingere este fie adevărată, fie falsă, fie corectă, fie incorectă. Schemele emoționale indică aprecieri legate de valoarea adaptativă – de exemplu, o convingere este bună sau rea pentru persoană, o ajută sau nu să se adapteze, să supraviețuiască.

Schemele emoționale indică felul în care o persoană trăiește intern și procesează interacțiunile cu mediul. Ele sunt componentele organizărilor interne ale persoanei, felul în care se înțelege pe sine și cum se simte în relații și în lume.

Dacă experiența timpurie a emoției este în mod repetat adresată cu răspunsuri mai puțin optime sau problematice ale părinților, atunci se dezvoltă scheme emoționale dezadaptative în opoziție cu cele sănătoase/reziliente. Sinele se organizează astfel încât să facă față dificultății emoționale sau inadecvării părintelui.

Experiențele emoționale cu mediul creează amintiri în organism. Aceste amintiri sunt stocate în rețele neuronale care sunt activate mai târziu de stimuli din mediu și organizează întregul organism.

Fiecare schemă dezadaptativă are în centru o emoție ”dureroasă” care este conectată cu o nevoie nesatisfăcută, ceea ce produce și menține suferința. 

În EFT, sunt vizate schemele emoționale dezadaptative care devin focusul procesului terapeutic. Cele mai des întâlnite sunt: 

  • Schema rușinii dezadaptative este activată când persoana trăiește sentimentul eșecului personal, al greșelilor, al defectelor personale sau al inadecvării sociale. Astfel, sinele este organizat în jurul unui trăiri cognitiv-afective de lipsă de valoare, lipsă de speranță, sentimentul de a fi defect, alături de niveluri ridicate de auto-critică și auto-coerciție. 
  • Schema fricii dezadaptative de abandon ce apare sunt forma insecurității anxioase sau a sentimentului de ”sine slab, vulnerabil” ce se află la baza multor tipuri de depresie. 
  • Schema tristeții dezadaptative ce apare datorită experiențelor de lipsă de iubire și susținere, sau a pierderilor traumatice. Astfel de persoane simt că nimănui nu îi va păsa de ele și, în consecință, se simt neajutorate, resemnate.

Surse bibliografice:
Greenberg, L. S. (2017). Emotion-Focused Therapy. Revised Edition. Washington, DC: American Psychological Association.
Greenberg, L.(2021). Changing Emotion with Emotion. Washington, DC: American Psychological Association.

Inapoi