Leslie S. Greenberg, PhD

Leslie Greenberg este profesor emerit de cercetare în psihologie în cadrul Universității din Toronto, director al Clinicii de Terapie Focalizată pe Emoții din același oraș, precum și fondator al Psihoterapiei Experiențiale Focalizată pe Emoții (EFT). De asemenea, Greenberg este fondatorul „Society of the Exploration of Psychotherapy Integration” și „Society for Constructivism in Psychotherapy”, iar în anul 1989 a fost președinte al „Society for Psychotherapy Research”.
Activitatea sa de cercetare a adus contribuții formidabile în ceea ce privește înțelegerea rolului emoțiilor în procesul terapeutic, cu peste 100 de studii publicate în literatura de specialitate, fiind totodată și cel care a dezvoltat metoda analizei de sarcină care permite investigarea secvențelor temporale și a factorilor asociați efectelor vindecătoare ale psihoetrapiei. Pe parcursul timpului, Greenberg a publicat peste 90 de capitole de cărți și 20 de cărți, dintre care reamintim cele mai recente lucrări ale sale din anul 2021: „Emotion-Focused Counselling in Action” alături de Robert Elliott și „Changing Emotion with Emotion: A Practitioner`s Guide”.
Pentru contribuțiile sale, Greenberg a fost distins cu premii precum cele ale American Psychological Association (APA) pentru cariera de cercetare și pentru cercetarea aplicată sau premiul Carl Rogers al Societății APA pentru Psihologie Umanistă.
Robert Elliott, PhD

Robert Elliott este unul dintre fondatorii psihoterapiei focalizate pe emoții, alături de Leslie Greenberg și Laura Rice. Format inițial în terapia umanist-experiențială centrată pe persoană, dar având o abordare terapeutică eclectică, Robert Elliott și-a dorit o integrare formală a cunoștințelor și tehnicilor lui. Astfel, s-a alăturat celorlalți doi autori, punând împreună bazele a ceea ce astăzi numim terapia focalizată pe emoții.
Robert Elliott și-a obținut doctoratul în psihologie clinică la Universitatea din California, Los Angeles, acumulând o experiență de peste 30 de ani în domeniu. Până în 2006, și-a desfășurat activitatea didactică în cadrul Universității din Toledo, unde a primit distincția de Profesor Emerit în Psihologie. A fost președinte al Society for Psychotherapy Research și co-editor al jurnalelor Psychotherapy Research și Person-Centered and Experiential Psychotherapies, unde și-a valorificat vastele cunoștințe de metodologie în domeniul cercetării în psihoterapie. Ca urmare a reorientării spre terapia focalizată pe emoții, Elliott a contribuit la scrierea unui număr impresionant de cărți, capitole de carte și articole științifice.
În prezent, Elliott este profesor de consiliere la Școala de Științe Psihologice și Sănătate, Universitatea din Strathclyde, Scoția, unde coordonează propriul centru de cercetare în EFT. Principala lui arie de interes este procesul schimbării în psihoterapiile umanist-experiențiale. De asemenea, Elliott este membru al Diviziilor de Psihologie Clinică, Psihoterapie și Psihologie umanistă din cadrul Asociației Americane de Psihologie, primind, în 2009, premiul Carl Rogers de la Divizia de Psihologie Umanistă. În același an, el a primit și premiul Distinguished Research Career din partea Society for Psychotherapy Research.
Printre hobby-urile lui, se numără joggingul, science fiction și muzica de orice fel.
Pe Robert Elliot, îl puteți cunoaște mai bine prin intermediul cărților la care a adus contribuții importante, precum Emotion-Focused Counselling in Action sau Learning Emotion-Focused Therapy: The Process-Experiential Approach to Change.
Jeanne Watson, PhD

Jeanne Watson este profesoară în cadrul Universității din Toronto, Canada, unde susține cursuri de psihologie clinică și consiliere. Pe parcursul activității sale, Watson a contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea Psihoterapiei Experiențiale Focalizată pe Emoții (EFT), în special prin intermediul activității de cercetare referitoare la relația terapeutică, la rolul empatiei terapeutului în procesul terapeutic al clientului, la exprimarea emoțională și la condițiile terapeutice necesare obținerii efectelor benefice la nivelul stării de sănătate mintală în cazul persoanelor care suferă de depresie sau anxietate.
De asemenea, Watson este co-autoare și co-editoare a 9 cărți referitoare la EFT, dintre care amintim și noi „Emotion-Focused Therapy for Generalized Anxiety” și „Emotion-Focused Therapy for Depression”, publicate alături de Leslie Greenberg. Watson a fondat Societatea Internațională de Psihoterapie Focalizată pe Emoții, alături de Leslie Greenberg, Rhonda Goldman și Robert Elliot, iar în perioada 2014 – 2015 a fost președinta Societății Internaționale pentru Cercetare Psihoterapeutică, aceeași societate din partea căreia a primit în anul 2001 premiul „Outstanding Early Achievement Award”.
Rhonda N. Goldman, PhD

Rhonda N. Goldman este profesor titular la Departamentul de Psihologie Clinică din cadrul Școlii de Psihologie Profesională din Chicago. Ea și-a obținut doctoratul la York University și a predat la Școala de Psihologie Profesională din Illinois timp de 22 de ani. Rhonda Goldman este membru fondator, alături de Leslie Greenberg, Robert Elliott, Jeanne Watson și Sandra Pavio, al Societății Internaționale de Terapie Focalizată pe Emoții (iseft.org) și, de asemenea, este terapeut afiliat la Institutul Familiei din cadrul Universității Northwestern din Evanston, Illinois, unde lucrează atât cu cupluri, cât și cu persoane fizice.
Rhonda Goldman este autorul a șase texte despre terapia focalizată pe emoții, inclusiv Learning Emotion-Focused Therapy (2004), Case Studies in Emotion-Focused Treatment of Depression (2007), Emotion-Focused Couples Therapy: The Dynamics of Emotion, Love, and Power (2008), Case Formulation in Emotion-Focused Therapy: Co-constructing Clinical Maps for Change (2015) și Clinical Handbook of Emotion-Focused Therapy (2019). Cel mai recent, Rhonda Goldman a publicat Deliberate Practice in Emotion-Focused Therapy (2021). Ea a realizat, de asemenea, două videoclipuri profesionale, publicate de Asociația Americană de Psihologie, despre terapia focalizată pe emoții, unul axat pe formularea cazurilor și celălalt pe terapia focalizată pe emoții pentru cupluri.
Rhonda Goldman practică, predă și efectuează cercetări asupra proceselor emoționale și rezultatelor în terapie și a scris numeroase articole și capitole de cărți pe o serie de alte subiecte, cum ar fi empatia, vulnerabilitatea, depresia și formularea cazurilor. În prezent, face parte din comitetul editorial al jurnalelor Psychotherapy Research și Person-Centered and Experiential Psychotherapies. Ea este beneficiarul premiului Carmi Harari Early Career Award (2011) de la Divizia 32, Societatea de Psihologie Umanistă a Asociației Americane de Psihologie și a fost președinte al Societății de Explorare a Integrării Psihoterapiei (SEPI). Cel mai recent, Rhonda Goldman a înființat Institutul de Terapie Focalizată pe Emoții din Chicago, un institut de practică privată unde lucrează atât cu persoane fizice, cât și cu cupluri.
Ladislav Timulak, PhD

Ladislav Timulak este profesor de consiliere psihologică la Trinity College Dublin și una dintre principalele persoane care au contribuit la dezvoltarea terapiei focalizate pe emoții. În studiile sale, el se concentrează acum asupra intervențiilor online pentru sănătatea mentală, dar continuă să își valorifice și interesul pentru terapia focalizată pe emoții.
Timulak coordonează Grupul de cercetare în terapia focalizată pe emoții și este membru în numeroase consilii editoriale internaționale, unde asigură recenzarea articolelor științifice și granturilor de cercetare în domeniul psihoterapiei. Cunoștințele vaste ale lui Ladislav Timulak sunt oglindite în cele 8 cărți și peste 100 de studii și capitole de carte publicate de-a lungul timpului, în jurnale și la edituri de prestigiu. Premiul pentru contribuția la dezvoltarea consilierii psihologice în Europa, oferit de European Association of Counselling Psychology în anul 2014, completează lista de realizări care îi confirmă rolul important în domeniul psihoterapiei.
Pe Ladislav Timulak, îl puteți cunoaște mai bine prin intermediul cărților al căror co-autor este, printre cele mai recente numărându-se Transforming Emotional Pain in Psychotherapy: An Emotion‐Focused Approach, Transforming Generalized Anxiety: An Emotion‐Focused Approach, Essentials of Descriptive-Interpretive Qualitative Research și Transdiagnostic Emotion-Focused Therapy.
Sandra C. Paivio, PhD

Sandra C. Paivio este profesoară în cadrul Universității din Windsor, Canada, lidera departamentului de psihologie, precum și directoarea Centrului de Cercetare în Psihoterapie din cadrul aceleiași universități. Paivio este una dintre persoanele care au contribuit la dezvoltarea Psihoterapiei Experiențiale Focalizată pe Emoții pentru Traumă (EFTT), realizând studii clinice referitoare la procesele emoționale specifice schimbării terapeutice și vindecării în cazul persoanelor care suferă de traumă complexă.
În prezent, Paivio desfășoară activități educaționale la nivel internațional prin intermediul cărora îi învață pe studenți principiile EFT și EFTT. De asemenea, aceasta lucrează în asigurarea intervențiilor terapeutice specifice EFTT în cazul refugiaților supraviețuitori ai experiențelor traumatice, fiind totodată și membră a grupului de lucru din cadrul American Psychological Association care se ocupă de ghidurile de intervenție psihoterapeutică în cazul traumei complexe.
Pe parcursul celor mai mult de 20 de ani de experiență de activitate clinică, Paivio a publicat mai multe lucrări referitoare la traumă și psihoterapie, dintre care amintim „Working with Emotion in Psychotherapy”, împreună cu Les Greenberg, „Emotion Focused-Therapy for Complex Trauma”, alături de Antonio Pascual Leone, precum și „Narrative Processes in Emotion-Focused Therapy for Trauma”, în colaborare cu Lynne Angus.
Antonio Pascual-Leone, PhD

Antonio Pascual-Leone este profesor la Universitatea din Windsor, Canada, unde susține cursuri referitoare la modalități de intervenție psihoterapetuică, precum și director al Centrului de Cercetare și Servicii Psihologice din cadrul aceleiași instituții, unde supervizează activitatea de cercetare a grupului „Emotion Change Lab” referitoare la procesele schimbărilor emoționale din cadrul psihoterapiei.
Pe parcursul celor aproximativ 20 de ani de activitate clinică, Pascual-Leone a publicat numeroase articole referitoare la implicațiile emoțiilor în cadrul proceselor terapeutice și a efectelor psihoterapiei. Pentru contribuțiile considerabile pe care le-a adus comunității științifice din domeniul psihologiei, aceasta a fost premiat de mai multe ori pe parcursul carierei sale, dintre care menționăm și noi Distinguished Publication Award of American Psychological Association în 2010 și Hamburger Prize in Personality Disorders Research în 2016.
Acesta a publicat și una dintre cele mai importante lucrări din domeniul intervenției psihoterapeutice în cazul traumei, adică „Emotion-Focused Therapy for Complex Trauma” împreună cu Sandra C. Paivio, iar în prezent lucrează la publicarea unei lucrări în cadrul American Psychological Association care se va intitula „Principals of Emotional Change”.