Terapia focalizată pe emoții (Emotion Focused Therapy – EFT) este o abordare umanist-experiețială, de factură integrativă cu suport empiric.
EFT integrează concepte, idei, metode din terapia centrată pe persoană, terapia gestalt, terapia existențială cu elemente din teorii psihologie actuale legate de emoție, cogniție, atașament, psihodinamică, sintetizându-le într-o meta-teorie dialectic-constructivistă. EFT consideră emoțiile ca fiind centrale pentru funcționarea umană și schimbarea terapeutică. Emoțiile semnalizează rapid situațiile importante pentru persoană și au potențialul de a conecta persoana cu nevoile sale esențiale și de a îi ghida acțiunile de satisfacere a acestora.
Teza fundamentală a EFT este aceea că emoțiile sunt în mod esențial adaptative dar pot deveni dezadaptative datorită unor evenimente de viață adverse.
Abordarea terapeutică focalizată pe emoții se centrează pe urmărirea și ghidarea procesului experiențial al clientului într-un cadru relațional emoțional-corectiv.
Un principiu esențial al EFT este acela că e nevoie să simțim o emoție pentru a o schimba (”One has to feel a feeling in order to change it”). Într-o relație terapeutică empatică, persoana va fi ghidată de terapeut spre a identifica, a trăi, a explora, a da sens, a transforma și a regla flexibil emoțiile. Conștientizarea propriilor emoții și capacitatea de a le simți, a le regla, a le utiliza și a le transforma, când este necesar, permite persoanei să aibă sentimentul competenței personale și să funcționeze autentic și eficient în relație cu sine și cu ceilalți.
Pentru mai multe detalii privind EFT vizitați
http://www.iseft.org/
Pentru mai multe detalii privind fondatorul EFT vizitați
York University – Leslie S Greenberg
Wikipedia – Les Greenberg
Pentru mai multe detalii privind suportul emipiric al EFT vizitați
Emotion Focused Therapy for Depression
Emotionally Focused Couples Therapy