Emoțiile primare adaptative: apar în procesul de funcționare normală, atunci când persoana procesează rapid o situație complexă și reușește să se pregătească pentru o reacție eficientă, adaptativă. Spre exemplu, dacă cineva încearcă să ne atace copilul, răspunsul emoțional adaptativ este furia, deoarece ne ajută să acționăm asertiv sau, dacă este cazul, chiar agresiv pentru a îndepărta amenințarea.
Emoțiile primare dezadaptative: sunt reacția directă la o situație actuală care implică răspunsuri învățate din experiențe trecute, adesea traumatizante. Aceste răspunsuri emoționale nu mai ajută persoana să facă față în mod constructiv situației care le provoacă, ba mai mult interferează cu funcționarea eficientă. Spre exemplu, o clientă cu tulburare borderline este posibil să fi învățat în copilărie că oferirea de îngrijire poate fi urmată de abuz; ea va răspunde grijii și empatiei celor din jur prin furie și respingerea unui potențial abuz.
Emoții secundare: reprezintă reacția persoanei la emoțiile primare pe care le acoperă sau le transformă astfel încât va conduce la acțiuni care nu mai sunt adecvate situației actuale. De exemplu, clientul întâlnește o situație periculoasă și începe să simtă frica, poate să considere că frica nu este o emoție potrivită pentru un bărbat, fapt ce-l determină să devină furios pe pericolul extern sau furios pe sine că îi este frică, chiar dacă în situația respectivă comportamentul furios poate mări pericolul.
Emoții instrumentale: persoana reacționează la situație activând o emoție menită să-i influențeze sau să-i controleze pe ceilalți. De exemplu, un agresor (bully) poate exprima furie chiar și în absența vreunui pericol perceput pentru a intimida sau domina cealaltă persoană.
În psihoterapie, clienții vin adesea cu o plajă de emoții secundare (lipsa de speranță, neajutorare, furie secundară, panică, îngrijorare, etc). În EFT, terapeutul ghidează procesul intern al clientului de la emoțiile secundare spre cele primare dezadaptative pentru a le transforma cu ajutorul emoțiilor primare adaptative.
Sursa Bibliografica:
Elliott, R., Watson, J. C., Greenberg, L. & Goldman, R. (2003). Learning emotion focused psychotherapy: The process-experiential approach to change. Washington: APA Books.